Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2009 05:27 - на татко
Автор: alison Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2558 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 30.08.2009 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо ли се събудих?
Какво,пак ли не ми е удобна възглавницата?
Или чух гласа на Айк?Рано е ,за да е гладен...
Или...защото децата снощи не се прибраха?И сега слухът ми дебне асансьора...
Знам ,че трябва да ми е спокойно;знам ,че са в планината и са щастливи;знам ,че е все още събота срещу неделя...и е пълен абсурд да се приберат преди неделя следобед!
Обаче!?
Три часа е.
Кой или кое може да ме събуди в толкова?
Небето?
Петър Дънов казва ,че в три часа през нощта се отваря небето...Не ,че съм толкова вманиачена дъновистка...Но ,все пак чета от време на време.
Та ,Дънов казва нещо такова..."Ако ще се молите на боговете,станете в три часа-само тогава ще ви чуят";или нещо такова;тоест-тогава имат "приемен час".
Вярвам ,че е така.
Абсолютно е правдиво това твърдение.Точно в тоя предутринен час светът е най-тих.
И няма смущения във връзката с Космоса...Каквато и да е тя.
А аз имам много за говорене с боговете.
Но ненавиждам тълпите в храмовете по време на големи църковни празници...Не ,че не ми се е случвало да ходя и аз,като другите.Последния път пак видях да продават гълъби,освен свещи и икони.И пак се сетих за библейската сцена ,когато Исус Христос изгонил търговците пред храма...Даже си го представям как гневно обръща масите и им разпилява стоката ,а от кафезите излитат гълъбите в небето...
...
Отдавна вече съм наясно защо се събудих,въпреки ,че бъбря по инерция врели-некипели.
Преди седем години ,точно тая августовска нощ на 2002 година...
Не ,тогава не се събудих!
Тогава ,докато спях спокойно и безметежно,ТОЙ-милият ми баща-се е събудил ,може би...или не е?!Знам ли!?Не ,никой ,освен Всевишния не знае.Иска ми се да вярвам ,че кротко е умрял в съня си.И не е изживял агонията на сбогуването с тоя свят.От старите хора съм чувала ,че си пожелават лека смърт ,като им дойде времето...Това ли е то?Тогава и аз да си го пожелая!
Защото съм виждала и друга смърт.
Татко знаеше ,че ще дойде да го вземе.Каза ми го два дни преди това.Беше сънувал някакъв страшен сън,от който се събудил ,зъзнейки от студения полъх на...не й казвам името,защото и той не го каза.Но и двамата знаехме ,че говори за Нея.
Беше абсурдно.Седяхме на пейката в болничната градина,слънцето грееше,говорехме си за децата,за това,за онова...Беше ленив ,топъл ден...
Изведнъж той започна да ми казва къде са му парите и как справедливо да ги раздам на внуците,защото само на мен вярвал.Стана ми много досадно това и започнах да отклонявам темата с обичайните думи...Но той каза:"Сънувах я ,Стефче,и за първи път в живота си съм изплашен."
Млъкнах.Изплаших се.Стъписах се.Моят баща никога,от нищо не се плашеше.
И се оставих да ми нарежда за металния шкаф за инструменти,за куфарчето,за ключето...
...Сега вече,не само не спя ,но и плача.
...
А тогава ужасът ме държа само пет минути.
Той беше на подобряване,броях дните до изписване от болницата...и разни други...битовизми...И това, как да ги сдобря с мама...защото той върло й се беше разсърдил ...и не искаше тя да му ходи на свиждане.
Ей това точно, не го разбирам!Защо старите хора се сърдят помежду си ,точно тогава ,когато най-имат нужда един от друг!И родителите на мъжа ми са скарани от няколко(!) години.Единият живее на вилата -другия в апартамента,в града.Не знам защо не намират сили да се сдобрят-много им се вдървяват сърцата  или душите им се смразяват?
Има и светли примери-дядо Христо и баба Катя,които ходеха ръка в ръка ,като децата...И ако той отидеше по работа "в града",тя ходеше да го чака на последната спирка на трамвая(живееха в една романтична къщичка на Слатински редут,с райска градина-помня само невероятния карамфил и белия крем как ухаеха,и до днес!)
Е , пожелавам си и това, на старини!
Ама с мама и татко не стана така.
Той беше зодия Скорпион.И внучката ми е "скорпионче".Наистина са топли души,даже горещи.Пъргави и обичливи.Сърцати!
От татко винаги идваше топлина, милост,съпричастност.Е,понякога съм го виждала и вбесен , и разярен ,но само за миг.Мигове на безсилен гняв,срещнал железния характер на мама.А тя остана загадка за мен.Тя се пазеше да не покаже чувства,тя не ни целуваше по челцата,защото така пишел някой си педагог, някъде си...Беше решила ,че точно това е начина да възпиташ добри и свестни хора...Колко успя!?
И тя си отиде от нас. И остави у мен страшна празнота-но празнота ,защото не я разбрах никога до край!
Може би ,тогава и с татко е било така!?
Но те ,така и не си дадоха прошка и не се сдобриха в тоя живот.
И затова също ,ужасно ми е жал за тях!Нека има друг свят ,в който да са си простили и да се обичат...ако може...тия самотни души...
А ние?Не сме ли и ние ,живите, едни самотни души-всеки сам със себе си?
Защо не ми стига подкрепата на живите ми близки край мен ,та всеки ден моля ,не само Бог,но и душите на починалите ми близки да ми помагат ,ту в това ,ту в онова(общо взето само за здраве и късмет на децата ми)?
Объркана съм понякога.Толкова обичани от мен хора имам вече отвъд,че се чувствувам като в пясъчен часовник...И не знам нагоре или надолу е обърнат той...И къде съм аз-Пясъчното зрънце?
...
И ,о, докато още е отворен Порталът между Световете!
Татко,да ти кажа,онова дръвче ,дето ти посади от една неизвестна семка, още расте!Пазя го.В същата огромна саксия е ,която ти направи.И всяка есен го влачим в топлия хол,колкото и да е огромно вече ; а напролет-на терасата.Защото,нали знаеш ,и то, също като теб,обича Слънцето...
А аз,когато пипна разсеяно листата му и ми замиришат на цитрус(неизвесно какъв,както знаеш), изведнъж
започвам да мисля за теб...
И да знаеш ,татко,това стопля душата ми и ми дава много кураж да живея в тоя свят ...
Обичам те.
...
И ти изпращам една песен на Рей,с когото ти ме запозна..
Не можах да избера коя...може би "Джорджия"..."Синя луна"...
Която и да е,знам ,че ще се радваш,макар че , 
твоя кумир вече свири  там ,горе във вашия свят.
...
А преди седем години ...беше кощунство да озвуча ритуала с музиката на Рей Чарлз...или?!?
И сега не е късно ,нали?






Гласувай:
1



1. natali60 - много прочувствено,
30.08.2009 05:45
буди размисли...
цитирай
2. alison - Натали,
30.08.2009 07:10
Буди -да ,размисли -да.
И точно заради това не ми е била удобна тази възглавница тая нощ,явно.
А вече съмна.
И аз до тоя час все слушам, и слушам Рей Чарлз...
Баща ми обичаше и операта...И пак той ми обърна погледа към това изкуство.
А беше седмото дете ,родено в една бедна селска къща в Црънча ,Пазарджишко...
Като дете в три часа са го вдигали да берат тютюна...а после да го нижат...
И след това-шлосер,монтажник,строител...
Ръцете му вършеха груба и черна работа цял живот.
А душата му !Беше светла.И обичаше тоя живот.
Той ме научи да ценя минутките на щастие и радост и да ги нося с мен дори в мъката .
Дано съм предала и аз на децата и внуците си тая мъдрост!?
цитирай
3. natali60 - да, мила,
30.08.2009 07:59
сигурна съм, че си я предала. Прегръдки!
цитирай
4. alison - благодаря
30.08.2009 16:49
...за доверието,ха ,ха!
Но ,скъпа Натали,човек никога не може да е сигурен .
Остава ни само да се стараем да направим ,каквото трябва.А резултата!?-Той ,оказва се,... зависи от всички, с които живеем!
цитирай
5. анонимен - От демограф
09.09.2009 03:52
Права сте за правителството и другите. Реших да ви пусна нещо и тук..
03:43
Аз си трайках дълго, но ми писна и започнах да поучавам. Защото стигнах до извода, че "политиците" ни не само не искат, но и не знаят как.
А за мое нещастие, аз съм се учил точно на това, точно където трябва.Виж това:
"Соломон" Дневник
Неутрално 5913:45 07 сеп, 2009 Отговор
"В България се прескачат контролен орган върху контролен орган. Не. Не се прескачат а направо си се яхат един върху друг.
Като са се наяхали, мислите ли, че някога нещо свястно ще свършат? Никога!
Защото замисълът е да не вършат нищо. Те са държавни ясли на управляващите, на които се отглежда скъпо платен електорат.
Така е не само с нещастниците от комисиите за защита правата на потребителите, прокуратура, съд, полиция. Така е с всичко до което се е докоснала престъпната "Система" от 20 години насам.
Министерството на бедствиите и авариите се превърна в бедствие за населението на България. Закрито бе на часа от Бойко Борисов. Правилно.
Сега услужливо се предлага създаването на "спец" звено за вършене на същото/нищо/.
България е малка държава. Тя има ограничени ресурси за всичко.
Поради това не може да си позволи да създава всичко за всичко.
Трябва да се види какво има, къде е, какво върши и защо нищо не върши както трябва...
Не може пртезидентът и правителството да имат "спец" авиоотряд, армията да има всякакви "спец"самолети, вертолети и "спец" транспортни машини, МВР да създава "спец" авиозвено за наблюдение на границите по щенгенските договорености, друго "спец" такова за наблюдение на пътищата, трето за ловене на бандити, четвърто за гасене на пожари, министерството на здравеопазването да създава "спец" авиозвено за бърза помощ, за бавна помощ, министерството на транспорта да притежава "спец" авио компания за тинтири минтири и така нататък разхитителни прахосници на държавни средства с нулев резултат.
Не може в такава бедна страна като нашата да има "n" на брой полиции/охранителна, криминална, икономическа, митническа, еко-полиция, горска полиция.../, жандармерия, военна полиция, разузнавания, контраразузнавания.. "спец" служби на квадрат, които нищо не произвеждат като спокойствие и сигурност за гражданите и държавата, но харчат пари и заплитат неразплитаеми кълба от безсмислие.
Защо е такава кашата, ми е ясно. Защото в България трябва да е каша, та никой да не различи некадърността и злонамереността на всички действия на управляващите вече 20 години.
Да. Но сега идват на власт хора, които твърдят, че искат да направят нещо добро. че искат да направят страната по-богата, гражданите по-доволни, държавата по-авторитетна.
За да направят това, те не трябва да се подлъгват по тъпи съвети на генератори на безсмислици.
Правителството трябва да стори няколко прости неща.
Ще дам за пример само сферата на помоща на гражданите и организациите при бедствени ситуации, както в Охридското езеро, Бакаджика, пожара във влака..
- Ликвидират се всички "спец" авио структури, звена, групи, отряди, екипи и тем подобни и се създава Национална служба за спешни ситуации. В нея се включват всички "спец" "такова-онакова", съществуващи към момента, заедно с авиационната техника и друга техника с която разполагат.
Ръководството на тази служба се възлага на армията, на основата на съществуващото СОК/Стратегическо Оперативно Командване/.
Ликвидира се цялата бюрокрация в сегашните "спец" структури.
Техниката и личния състав, необходими за "спец"операции, се базира на две три места в страната, на отдалечение 30 минути полет от всяка точка на територията. Готовността за действие на екипите, за различните случай да е максимум 5 минути.
И като се подпали гора, или потъне корабче, или автобус се метне в някоя пропаст, или човек го закъса със сдравето, или бандити вземат заложници, или оберат банка..съответната група, светкавично се мята на вертолета, самолета, БМВ -тата, бронираната кола и решава проблема.
Не като сега, двайсе институции се кумят кой да регира на нещото и докато се накумят, човека е умрял или бандитите са хванали гората. Така, България ще има единна "спец" част за действие в подобни нужди. Тая "спец" част ще има всичко нужно за да реагира навреме и адекаватно. Това ще е ефтино, защото и техниката и хората и оборудването ги има.
Закупени са , подготвени са, но по парченце за всяка от десетките "спец" структури, като никоя от тях няма всичко необходимо за да помогне, когато се наложи.
Така и за останалите сфери от тежкия живот на българина.
Всеки държавен феодал си гради нещо, което да не прави нищо. Като рече някой да оптимизира нещата, скачат да защитават територията си сякаш им е бащиния.
Премиера има воля и власт да превърне безцелното харчосване на липсващие пари в целенасочено производство на необходимият обществен продукт.
На първо място-безопасност и сигурност на човеците в България.
Ако го направи, народът ще му целува ръка и ще го благославя десетилетия.Дано"

В "медиапуул' и Дневник съм Соломон и други.
Разбихте ме с писаното за Вашите баща и майка...!
Съчувствам ти за свекървата.
Аз съм мъж и нямах тези проблеми с тъщата.
Имам три дъщери, който са много бойни...
Всичко добро.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alison
Категория: Други
Прочетен: 123572
Постинги: 18
Коментари: 95
Гласове: 1058
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031